Over het Miniatuurpark

Miniatuurpark ‘Het Grootse Noorden’ is gelegen op het terrein van Landgoed Tenaxx in Wedde. Het is een onderdeel van Dinopark Landgoed Tenaxx.

Het park omvat bijna 80 miniaturen (schaal 1:25, net als in Madurodam) van karakteristieke, markante huizen, gebouwen, torens, molens etc. in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Deze miniaturen zijn bijna allemaal afkomstig van het voormalige Miniatuurpark Appelscha, dat bestond van 1989 tot 2007.

Te zien zijn o.a.: de Martinitoren, station Groningen, het hunebed bij Borger, de Jaknikkers van Schoonebeek, het kerkje van Wieuwerd (met mummies!), vuurtoren de Brandaris en nog veel meer!

Van 2007 tot en met 2017 waren de miniaturen opgeslagen in een loods, maar in 2018 zijn ze verkocht aan Landgoed Tenaxx. De miniaturen, die ernstig beschadigd waren, zijn gerestaureerd. De restauratie is mede mogelijk gemaakt door LEADER-subsidie van Europa en de provincie Groningen. Ook de speeltoestellen en het oude dieseltreintje van het voormalige park in Appelscha zijn hersteld.

De natuurgetrouwe miniaturen, die met grote precisie vervaardigd zijn, vormen een fantastisch schouwspel. Wandelend door het prachtige park krijg je een uniek overzicht van de markante bouwwerken en bezienswaardigheden van Noord-Nederland.

Het park laat de schoonheid en het belang van de drie noordelijke provincies zien. Daarom is gekozen voor de naam ‘Het Grootse Noorden’. Per provincie is er één thema uitgelicht: voor de provincie Drenthe de hunebedden, voor de provincie Groningen de 80-jarige Oorlog en voor de provincie Friesland de Elfstedentocht. Van deze drie highlights zijn in het park filmpjes te zien met achtergrondinformatie.

Hier kunt u achtergrondinformatie downloaden over alle miniaturen die er te zien zijn: MiniaturenInformatie

Een educatieve vragenlijst vindt u hier: MiniatuurparkVragenlijst

In april 2019 werd Miniatuurpark ‘Het Grootse Noorden’ geopend door Hans Wiegel.

Hier een verkorte impressie van de reportage die RTV GO maakte van de opening.